Heel logisch

Gepubliceerd op 7 mei 2022 om 20:10

Het is klokslag 09:15, de grote laadklep van de vrachtwagen zakt langzaam naar beneden en enthousiast tillen we de eerste kratten naar buiten. Kratten vol biologisch groente en fruit rechtstreeks van de boer zelf. Het is inmiddels zo’n drie jaar geleden dat ik me aansloot bij Heiloogisch: een biologische groenteclub uit Heiloo die elke twee weken samenkomt om collectief boodschappen te doen bij verschillende boeren uit Nederland.

Al zolang ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door biologisch voedsel. Biologisch eten voelt gezond en een samenwerking met de natuur om de meest voedzame groente te verbouwen, waarbij rekening wordt gehouden met alles wat leeft, heeft voor mij altijd heel logisch gevoeld. Want we leven niet alleen op aarde, ze is letterlijk onze voedingsbron. En haar en de schatten die ze voortbrengt koesteren, vind ik de normaalste zaak van de wereld. Daarnaast vind ik rechtstreeks kopen van de boer een mooie manier om bij te dragen aan eerlijke handel. Dus toen Heiloogisch op mijn pad kwam was ik gelijk fan.

 

Ik vind het fijn dat het aanbod van de club seizoensgebonden is. Op die manier eet ik verse producten uit een Hollands klimaat wat bijdraagt aan mijn wens naar duurzaamheid. En met name in het eerste jaar leerde ik veel over de teelt in eigen land. Telkens weer zie ik welke producten voorradig zijn en welke ontbreken, maar waar ik eigenlijk wel zin in heb. Of die ik gewoonweg ben gewend om te eten omdat het seizoensgebonden overzicht in de supermarkt verdwenen is. Alles is er bijna altijd.

 

Als kers op de taart kopen we bij Heiloogisch alleen afgekeurde producten die voorheen werden gedegradeerd tot varkensvoer. De zogeheten buitenbeetjes. Witlof type 2. Groente en fruit met een afwijkende vorm of maat die door de jaren heen om de een of andere vreemde reden uit ons voedselsysteem zijn geraakt. Gelukkig zijn deze net zo voedzame buitenbeetjes ook steeds vaker in de supermarkt te vinden en krijgen we de kans om ze opnieuw te leren waarderen. Zelf doe ik ook geregeld boodschappen bij de supermarkt maar ik kan het niet helpen dat telkens wanneer ik de supermarkt uitloop ik me enigszins bedrogen en bestolen voel. Alsof ik bewerkt en gemanipuleerd voedsel heb gekocht tegen oneerlijk hoge prijzen. Met de supermarkt fabrikant als grootste winnaar. Maar wanneer ik bij de boer of biologische winkel boodschappen doe voel ik me blij, trots en geïnspireerd. Ongeacht het bedrag wat ik ervoor heb betaald. Het voelt altijd goed, eerlijk en gezond.

 

En nog voor ik thuis ben jeuken m’n handen al om met het lekkers aan de slag te gaan. Zo ook vandaag. Nu ik weer boven kratten vol worteltjes, Santana appels en spitskool sta schieten de recepten al door mijn hoofd en denk ik aan ovenschotels en lekkere stoofgerechten uit de Tajine. Ik kijk naar een medeclublid die komt aanlopen met een krat vol pastinaak, die lekkere frietjes zouden kunnen worden, en voel me ineens een bevoorrecht mens om samen met gelijkgestemde een verschil te mogen maken. Om onze afdruk op aarde te verkleinen met een krat waarvan de inhoud bijdraagt aan een betere wereld. Want dát is meer waard dan wat ook. ♥

 

Helaas bestaat Heiloogisch inmiddels niet meer, maar toch wilde ik graag deze blog met je delen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.